4 soļi tuvāk videi draudzīgai uzkopšanai 

2022.02.28

4 soļi tuvāk videi draudzīgai uzkopšanai 

Dzīvot videi draudzīgāk nav vairs vienkārši “trends”, bet gan svarīga sastāvdaļa kā privātajā dzīvē, tā arī biznesā. Arī šķietami mazas lietas, var būt nozīmīgas uzņēmuma ilgtspējīgumam, tāpēc esam apkopojuši vairākus ieteikumus, kas ļaus taupīt dabas resursus uzkopšanā.  

Dozācijas sistēmas 

Dozāciju sistēmu ieviešanai ir vairākas priekšrocības – tās ne tikai ļauj izmantot tieši tik daudz tīrīšanas līdzekļa, cik nepieciešams, bet arī ievērojami samazina plastikāta iepakojumu atkritumu daudzumu, minimizē riskus videi – kanalizācijā nenonāk lieks ķīmisko līdzekļu daudzums, minimizē riskus personālam – ievērojami samazina riskus nokļūt tiešā kontaktā ar tīrīšanas līdzekli, kā arī ietaupa finanšu resursus – līdzekļi lielos iepakojumus izmaksā salīdzinoši mazāk, vienlaikus tiek ietaupīts arī uz piegāžu rēķina, kas jāveic salīdzinoši retāk.  

Longopack sistēma atkritumiem 

Daudzviet Latvijā Longopack sistēma joprojām ir kā jauninājums, daudzviet jau kā pašsaprotama lieta uzkopšanas piedāvājumā. Šis risinājums ir higiēnisks, jo maisu nomaiņas procesā nenotiek kontakts ar atkritumiem, tiek izmantots plāns, bet vienlaikus izturīgs 3 slāņu polietilēna materiāls. Materiāls tiek salocīts un ievietots kompaktās kastēs un ievietots vairākās lielās atkritumu tvertnēs pa visu telpu (biroju, noliktavu). Veicot atkritumu savākšanu, tiek paņemts tieši tik daudz maisa, cik to aizpildījuši atkritumi, ne vairāk, tādējādi ļaujot ietaupīt uz materiāla patēriņa rēķina.  

Mikrošķiedru drānas un mopi 

Papīra dvieļu izmantošanas ēra uzkopšanā, lai arī bija spilgta, tomēr īsa. Savu vietu, un izskatās – uz palikšanu, iemantojušas mikrošķiedras drānas, kas ir ne tikai videi draudzīgs, jo vairākkārt lietojams materiāls, bet arī lieliski pilda savu funkciju – veikt izcilu uzkopšanu. Redzam, ka mikrošķiedru drānu ražotāji attīsta savu produktu arvien vairāk, un jau šobrīd ir pieejamas specializētas drānas konkrētu virsmu un telpu tīrīšanai (piemēram, stikla, flīžu, virtuves, labierīcību utt.). Roku rokā ar mikrošķiedras drānām, telpu grīdu uzkopšanā tiek aktīvi izmantoti arī mikrošķiedru mopi. Arī tie tiek izmantoti vairākkārt, pēc lietošanas mazgājot veļasmašīnā. Šeit vērts atzīmēt, ka uzkopšanas darbu efektivitāti būtiski palielina iespēja visu uzkopšanai paredzēto inventāru uzglabāt vienviet tam speciāli atvēlētā telpā, kā arī veļasmašīnas pieejamība konkrētajā objektā.  

Lean risinājumi  

Par Lean risinājumiem tiek runāts ne tikai biznesa vidē, bet arī uzkopšanā. Uzkopšanā pastāv vairākas pieejas – uzkopšana pēc iepriekš noteikta grafika, vai uzkopšana, tad, kad redzams, ka tas ir nepieciešams. Abos gadījumos uzkopšana tiek veikta atbilstoši klienta uzstādītajiem kritērijiem. Lean risinājumi sevī ietver arī visu trīs augstāk minēto metožu pielietošanu, kā arī pareizu veicamo darbu secību, kas būtiski ļauj saīsināt uzkopšanai veltīto laiku. Vēl viena no metodēm ir uzkopšana atbilstoši INSTA, kas sniedz iespēju identificējot telpas “krāsu”, veikt atbilstošākās intensitātes uzkopšanu, efektivizējot uzkopšanas komandas darbu un klienta izmaksas.