7 paņēmieni kā uzturēt pret Covid-19 drošu vidi birojā

2021.11.11

7 paņēmieni kā uzturēt pret Covid-19 drošu vidi birojā

Pēdējie divi gadi gan privātās dzīves, gan komerciālajā sektorā ir iezīmējušies ar dažādiem izaicinājumiem Covid-19 pandēmijas dēļ, kas ir radījuši ne mazums izmaiņu tajā, kā notiek darba organizācija kā privātajos uzņēmumos, tā valsts iestādēs. Cenšoties atbildīgi sekot līdzi gan valsts prasībām, gan esot atbildīgiem par savu darbinieku un klientu drošību pandēmijas laikā, ir pieaudzis arī komerciālo ēku apsaimniekošanas uzņēmuma “Civinity Solutions” klientu pieprasījums pēc dezinfekcijas pakalpojumiem.

Rūpējoties par savu klientu, viņu darbinieku un klientu drošību, esam apkopojuši praktiskus padomus, kas veicina drošas vides uzturēšanu biroja telpās.

Padomus kā uzturēt pret Covid-19 drošu vidi birojā sniedz “Civinity Solutions” pārvaldniece Līga Ozoliņa.

1. Regulāri jādezinficē biežākos saskarsmes punktus, īpaši koplietošanas telpās – rokturus, elektrības slēdžus, kāpņu margas. Darba dienas beigās ir jādezinficē darba inventārs, kas paredzēts koplietošanai;

2. Dezinfekcijai jāizmanto tikai sertificētus un atzītus līdzekļus. Saskaņā ar pētījumu rezultātiem, efektīvākie līdzekļi, kurus izmantot virsmu un telpu dezinfekcijai, ir 70 % etanola šķīdums un nātrija hipohlorīta šķīdums kā arī citi dezinfekcijas līdzekļi, kas ir efektīvi pret apvalkotajiem (corona) vīrusiem, piemēram, 50% izopropanolu saturoši līdzekļi.

3. Ja regulāra telpu vēdināšana nav iespējama, biroja ēkas pārvaldniekam jānodrošina regulāras ventilācijas sistēmas apkopes;

4. Jāpārskata uzkopšanas programma, iespējams, palielinot mitrās uzkopšanas reižu biežumu;

5. Gadījumā, ja biroja telpās uzturējies cilvēks ar apstiprinātu Covid-19, pirms telpu atkārtotas lietošanas ir nepieciešama virsmu un telpas dezinfekcija, izmantojot dezinfekcijas līdzekļus.

6. Ja ir iespējams, visus ofisā izmantotos traukus ēšanai ir jāmazgā trauku mazgājamā mašīnā augstā temperatūrā, nevis ar rokām;

7. Lai pilnībā likvidētu mikrobus, telpu uzkopšanai izmantotos mopus un mikrošķdieras drānas ir jāmazgā vismaz 90 grādu temperatūrā.

Protams, būtiski ir ievērot ne tikai efektīvu dezinfekcijas pasākumu īstenošanu, bet arī spēt apvienot visus nepieciešamos pasākumus, netraucējot uzņēmuma darba kārtībai un ierastajam ritmam, tāpēc viens no labākajiem variantiem ir piesaistīt profesionālus uzkopšanas un dezinfekcijas pakalpojumu sniedzējus. Tomēr jāatzīst, ka pandēmijas laikā daudzi no klientiem un darba devējiem samazina uzkopšanas darbu apjomu, lai gan šobrīd ir jādara pretējais – to biežums un regularitāte ir jāpalielina, it īpaši tas attiecas uz mitro uzkopšanu un dezinfekciju. Iespējams šāda situācija radusies ekonomisku iemeslu un daļēji attālinātā darba dēļ. Tomēr jāatceras, ka visi nepieciešamie uzkopšanas darbi ir svarīgi, kā darbinieku drošībai, tā biznesa sekmīgam darbam.

Foto: Līga Ozoliņa, “Civinity Solutions” pārvaldniece